Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Dożynki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Dożynki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

W Rolniczo - Sadowniczym Gospodarstwie Doświadczalnym w Przybrodzie 20 września 2021r., po rocznej przerwie spowodowanej pandemią, odbyły się Dożynki Uniwersytety Przyrodniczego w Poznaniu.

 

 

Tradycyjne święto plonów było podsumowaniem tegorocznej działalności zakładów doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rolnicze i Leśne Zakłady Doświadczalne są  elementem struktury Uniwersytetu od samego początku istnienia i stanowią ważne ogniwo realizacji misji Uczelni. „Są tym, co wyróżnia nas spośród innych uczelni, które nie posiadają tak dużego zaplecza umożliwiającego wdrażanie prowadzonych badań, a także wsparcie kształcenia studentów i młodych kadr naukowych” – mówił podczas uroczystości prof. dr. hab. Krzysztof Szoszkiewicz, Rektor UPP. „Dzisiejsze święto jest okazją do podziękowania wszystkim dyrektorom, menadżerom i pracownikom za ich pracę, za trud i poświęcenie. Dożynki są przede wszystkim Waszym świętem, czasem kiedy kierujemy w Waszą stronę nasze uznanie, ale również są momentem przypominającym nam wszystkim, że to dzięki ciężkiej pracy rolnika codziennie na naszych stołach pojawia się chleb. Niech ten najważniejszy symbol dożynek – chleb z tegorocznego ziarna będzie symbolem wspólnej pracy, która zawsze przynosi wymierne korzyści i pozwala cieszyć się jej efektami” – zakończył swoje przemówienie Rektor UPP. Następnie swoje wystąpienia mieli prof. dr hab. Krzysztof Adamowicz, pełnomocnik ds. zakładów doświadczalnych oraz gospodarz wydarzenia Filip Mazur, dyrektor Rolniczo - Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Przybrodzie.

 

Część oficjalną zakończył tradycyjny obrzęd dzielenia chlebem z zaproszonymi gośćmi.

 

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP 

 

 

 

Udostępnij ten artykuł

WYDZIAŁY