Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sesja Studenckich Kół Naukowych 2021 | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Sesja Studenckich Kół Naukowych 2021

W tym roku Sesja Studenckich Kół Naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, jak większość obecnie odbywających się wydarzeń, przyjęła formę dwudniowej transmisji (20-21 maja 2021 r.), podczas której zapoznać mogliśmy się z efektami prac studentów działających w uczelnianych kołach naukowych.

 

 

 

Do zalet tegorocznej Sesji Studenckich Kół Naukowych należał szeroki przekrój prezentowanych tematów świadczący o różnorodnych zainteresowaniach naukowych studentów Uniwersytetu  Przyrodniczego w Poznaniu. Podczas Sesji wygłoszonych zostało w sumie 30 referatów podzielonych na trzy bloki tematyczne: przyrodniczy, nauk ekonomicznych i społecznych oraz techniczny.

Podczas pierwszego dnia poświęconego tematom przyrodniczym, wygłoszonych zostało 16 referatów, a tegorocznymi laureatami sekcji przyrodniczej zostali:

 

I MIEJSCE

SKN Zootechników i Biologów

PORÓWNANIE PRZYDATNOŚCI RÓŻNYCH CZĘŚCI LIŚCI PAULOWNIA CLON IN VITRO 112 W ŻYWIENIU BYDŁA

Autorzy: Anna Łuniewicz, Julia Puchalska, Sylwia Inglot

 

II MIEJSCE

SKN Leśników

PSEUDOGYMNOASCUS DESTRUCTANS NA ZIMOWISKU W POZNANIU I GRZYBY MU TOWARZYSZĄCE. 

Autorzy: Katarzyna Sycz, Wojciech Olma, Michalina Witkowska, Damian Cichoń, Radosław Roszak, Natalia Kartawik, Jolanta Behnke-Borowczyk, Witold Grzywiński

 

III MIEJSCE

KN Studentów Biotechnologii „OPERON”

FITOREMEDIACJA JAKO NARZĘDZIE DO OCZYSZCZANIA ŚRODOWISKA WYKORZYSTANIE GRZYBÓW TRICHODERMA JAKO CZYNNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH ROŚLINY - BADANIA PILOTAŻOWE

Autorzy: Katarzyna Wojtyniak, Aneta Basińska-Barczak, Katarzyna Mikołajczak, Lidia Błaszczyk

 

WYRÓŻNIENIE:

SKN Miłośników Chemii Stosowanej

PORÓWNANIE WARTOŚCI ODŻYWCZYCH I PROZDROWOTNYCH GRZYBÓW POCHODZENIA AZJATYCKIEGO WZGLĘDEM GRZYBÓW POCHODZENIA LOKALNEGO 

Autorzy: Julia Małgorzata Szcześniak, Przemysław Grzegorz Gawrysiak

 

SKN Rolników

O ROLNICTWIE W INTERNECIE

Autor: Michał Chamier Gliszczyński

 

SKN Ochrony Środowiska

JEŻE W „SYMBIOZIE” Z POZNAŃSKĄ PST

Autorzy: Oliwia Deik, Anastazja Kupiec 2

 

W drugim dniu podczas sekcji nauk ekonomicznych i społecznych studenci zaprezentowali osiem tematów, z których wiele związanych było ze skutkami pandemii. Wśród nagrodzonych w tej  sekcji znaleźli się:

I MIEJSCE

SKN Młodych Menedżerów

ŚWIADOMOŚĆ FINANSOWA WŚRÓD STUDENTÓW POZNAŃSKICH UCZELNI

Autor: Justyna Kopeć

 

II MIEJSCE

SKN Młodych Księgowych i Finansistów

WPŁYW PANDEMII COVID-19 NA AKTYWNOŚĆ ZAWODOWĄ I SYTUACJĘ FINANSOWĄ STUDENTÓW POZNAŃSKICH UCZELNI WYŻSZYCH

Autorzy: Zofia Koralewska, Michalina Ciemniewska, Piotr Dudziński

 

III MIEJSCE 

SKN Myśli Gospodarczej

ZACHOWANIA KONSUMENTÓW NA RYNKU HERBATY

Autor: Jagoda Ławniczak

 

WYRÓŻNIENIE:

SKN Myśli Gospodarczej

ZMIENNOŚĆ CEN WYBRANYCH PRODUKTÓW ROLNYCH W CZASACH KRYZYSU 

Autorzy: Mateusz Cielecki, Emilian Rusiniak

 

SKN Młodych Menedżerów

WPŁYW PANDEMII NA ZAKUP ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W POLSCE

Autorzy: Justyna Strojek, Weronika Urbaniak 3

 

Na zakończenie w sekcji technicznej można było wysłuchać sześć referatów prezentujących nierzadko nowatorskie rozwiązania, a jej laureatami zostali:   

 

I MIEJSCE

SKN Inżynierii Rolniczej

PORÓWNANIE CIĄGNIKÓW ROLNICZYCH WYPOSAŻONYCH W ZESPOŁY JEZDNE GĄSIENICOWE I KOŁOWE NA PRZYKŁADZIE MASZYN CLAAS AXION 960 TERRA TRAC ORAZ AXION 960

Autorzy: Piotr Krzewina, Łukasz Grzelewski, Arkadiusz Zwierzchowski

 

II MIEJSCE

SKN Technologów Drewna

CZY W 2077 ROKU BĘDZIEMY TANKOWAĆ SAMOCHODY LIŚĆMI?

Autorzy: Michał Krupka, Filip Tarkowski

 

III MIEJSCE

SKN Technologów Żywności

PRODUKCJA DOMOWEGO WINA Z WYBRANYCH NEKTARÓW I SOKÓW DOSTĘPNYCH NA POLSKIM RYNKU

Autorzy: inż. Adrian Ciołek, inż. Krzysztof Smarzyński

 

WYRÓŻNIENIE:

SKN Projektantów Mebli

PROJEKT CAT CAFE – SPECJALISTYCZNEJ GABLOTY PRZEZNACZONEJ DLA KOTÓW

Autor: Małgorzata Ziobro

 

Nad przebiegiem tegorocznej Sesji Studenckich Kół Naukowych, pod patronatem Prorektora ds. studiów prof. dr. hab. Piotra Ślósarza, czuwał komitet naukowy w składzie:

prof. dr hab. Piotr Szulc – Pełnomocnik rektora ds. kół naukowych

dr inż. Krzysztof Rutkowski (Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii)

prof. UPP dr hab. Małgorzata Gumienna (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu)

dr inż. Andrzej Osuch (Wydział Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej)

dr inż. Jacek Kamczyc (Wydział Leśny i Technologii Drewna)

dr Kinga Skieresz-Szewczyk (Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach)

dr Maciej Sassek (Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach)

prof. UPP dr hab. Roma Ryś-Jurek (Wydział Ekonomiczny)

 

Wszystkim nagrodzonym gratulujemy i wierzymy, że uczestnictwo w tego typu wydarzeniach daje wszystkim zaangażowanym studentom wiele korzyści, pozwalając na wczesny start w karierze naukowej, a także zapewniając umiejętności poszukiwane na rynku pracy.

 

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP

WYDZIAŁY