Studenci z Koła Naukowego Technologów Żywności (KNTŻ) UPP działającego na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas Międzynarodowego Sympozjum Studenckich Kół Naukowych w Lublinie zdobyli dwa pierwsze miejsce w sekcji referatowej.
Inż. Paulina Sarbak otrzymała pierwszą nagrodę w kategorii Nauk o Żywności i Biotechnologii za prelekcje pt.: ”Wartość odżywcza i aktywność biologiczna chleba bezglutenowego wzbogaconego w mączkę ze świerszczy”.
Inż. Krzysztof Smarzyński, Prezes KNTŻ, otrzymał pierwszą nagrodę od Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności za prelekcje pt.: „Właściwości odżywcze i fizykochemiczne ciastek kruchych z mączka ze świerszczy”.
Warto podkreślić, że przy obu projektach związanych z mączką ze świerszczy zwycięzcy pracowali razem i jest to ich kolejny sukces.
Opiekunem przedstawicieli KNTŻ jest dr inż. Przemysław Kowalczewski, który wygraną studentów podsumował słowami: „Praca ze studentami to codzienny obowiązek nauczyciela akademickiego. Obowiązek, ale także ogromna przyjemność, a sukcesy Moich Studentów cieszą najbardziej”.
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP