Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu członkiem European Federation for the Science and Technology of Lipids i gospodarzem międzynarodowego kongresu naukowego EuroFedLipid | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu członkiem European Federation for the Science and Technology of Lipids i gospodarzem międzynarodowego kongresu naukowego EuroFedLipid

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu został przyjęty w poczet członków European Federation for the Science and Technology of Lipids (Europejska Federacja Nauki i Technologii Lipidów) i będzie gospodarzem 19. międzynarodowego kongresu EuroFedLipid, który odbędzie się w Poznaniu w dniach 17-20 września 2023 r.

 

 

EuroFedLipid jest europejską organizacją zrzeszającą ponad 2000 naukowców i przedsiębiorców oraz organizacji naukowych i firm związanych z przemysłem tłuszczowym.  Jej misją jest rozwijanie nauki i technologii tłuszczów oraz współpraca i wymiana pomysłów między naukowcami i technologami na poziomie światowym. Od 1998 roku EuroFedLipid prężnie rozwija się i jest organizatorem wielu seminariów i konferencji naukowych. Jednak flagowym wydarzeniem są cykliczne kongresy, w których udział bierze około 1000 delegatów z całego świata. Spotkania te odbywają się w różnych krajach, nie tylko Europy, i stanowią platformę integracji grona ekspertów reprezentujących szerokie spectrum specjalizacji w dziedzinie inżynierii chemicznej, technologii żywności i żywienia, farmacji, ekonomii i medycyny. Organizatorzy szacują, że spotkanie zgromadzi w stolicy Wielkopolski wielu specjalistów z Europy i świata. Wśród delegatów większość będą stanowić przedstawiciele krajów europejskich oraz Stanów Zjednoczonych i państw azjatyckich.

Organizacja Kongresu to efekt wspólnych działań lokalnego ambasadora, prof. dr hab. Magdaleny Rudzińskiej z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego UPP, przewodniczącej Sekcji Chemii i Technologii Tłuszczów Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i przedstawiciela Polski w Zarządzie Głównym European Federation for the Science and Technology of Lipids.

 

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP

WYDZIAŁY