W okresie pierwszego 'lockdownu' doktorantki z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki - Ezgi Kolay i Aleksandra Bykowska-Derda - wraz ze swoim promotorem, wzięły udział w europejskim projekcie, w ramach którego przez 3 tygodnie prowadzone były badania, wspólnie z naukowcami z 16 krajów, podczas których analizowano zachowania żywieniowe w tym okresie.
Dzięki wsparciu koleżanek i kolegów, którzy pomogli w udostępnianiu i sami wypełniali kwestionariusz, zebraliśmy blisko 2000 ankiet i Polska oraz nasza Uczelnia znalazła się w reprezentatywnej próbie respondentów z całej Europy.
Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udział w badaniu oraz je promowali.
Jesteście w próbie Europejczyków i możecie przeczytać jak, jako społeczność, w tym czasie zmieniliśmy nawyki żywieniowe.
Dziękujemy wszystkim za udział.
Link do pracy poniżej:
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104231
Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki