Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku)
Opis kierunku
Według badań w samej tylko Europie marnuje się rocznie ok. 88 mln ton żywności. To sprawia, że bardzo istotnym jest odpowiednie przetwarzanie i przechowywanie surowców i produktów spożywczych. Przed żywnością stawiane są także coraz bardziej rygorystyczne wytyczne. Chcemy jeść zdrowo, dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, zwracamy też uwagę na produkowanie żywności w zrównoważony sposób.
Poznaj nowoczesne sposoby zarządzania procesami logistycznymi i bezpiecznym przechowywaniem żywności. Analizuj jakość produktów spożywczych i kontroluj systemy zarządzania tą jakością.
Młodzież podejmująca naukę na tym kierunku zdobywa wykształcenie w zakresie przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych, oceny jakości produktów spożywczych oraz kontrolowania systemów zarządzania jakością żywności.
Jakość i bezpieczeństwo żywności jest kierunkiem umożliwiającym poznanie zasad tworzenia produktu spożywczego w tzw. łańcuchu działań „od pola do stołu”, z uwzględnieniem jakości, ekologii i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.
Studia na kierunku posiadają cechy unikatowości ze względu na integrację wiedzy ogólnoakademickiej z dziedziny szczegółowej znajomości czynników kształtujących jakość żywności – począwszy od jej wytwarzania, przez zasady i sposoby jej utrwalania, przetwarzania oraz ekologicznego pozyskiwania i pakowania, sposób nadzoru systemowego dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa – kończąc na nowoczesnych metodach logistyki, przechowywania i obrotu krajowego i międzynarodowego z uwzględnieniem metod laboratoryjnej kontroli jakości, bezpieczeństwa i spełnienia obowiązujących przepisów prawa.
Program studiów
Informacje rekrutacyjne
- Przedmioty kierunkowe: BIOLOGIA, CHEMIA, FIZYKA Z ASTRONOMIĄ, MATEMATYKA
- Skala punktowa - 0-100 punktów
- Minimalny próg punktowy - 30 punktów
- Maksymalna liczba punktów:
- laureaci i finaliści olimpiad: Biologicznej, Chemicznej, Fizycznej, Matematycznej, Wiedzy Ekonomicznej lub Wiedzy o Żywieniu i Żywności
- laureaci olimpiad: Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w zakresie „żywienie człowieka i gospodarstwo domowe”, Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie, Wiedzy o Żywności
- Limit przyjęć na studia – 45 osób
- Początek zajęć – semestr zimowy
Sylwetka absolwenta
Atutem kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności prowadzonego na UP w Poznaniu jest kadra dydaktyczna posiadająca duże doświadczenie dydaktyczno-naukowe w zakresie nauk rolniczych (przyrodniczych), co wyróżnia uczelnię spośród innych jednostek, głównie o charakterze ekonomicznym, prowadzących kierunek. Efekty kształcenia osiągnięte przez studenta oceniane są w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych. Absolwent posiada wiedzę z zakresu towaroznawstwa, opakowalnictwa i przechowalnictwa, fizyki, chemii, mikrobiologii, biochemii, makro- i mikroekonomii, zarządzania jakością oraz oceny jakości produktów; a także zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz małych i średnich przedsiębiorstwach. Absolwent posiada umiejętności oceny doboru materiałów inżynierskich i technologii do różnych zastosowań oraz oceny właściwości produktów. Jest przygotowany do: udziału w projektowaniu, budowie, integracji i rozwoju systemów zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem i higieną pracy; opracowywania i wdrażania założeń zintegrowanej polityki produktowej; oceny jakości produktów spożywczych i przemysłowych z wykorzystaniem metod laboratoryjnych; przeprowadzania analizy cyklu trwania produktu oraz oceny oddziaływania produktu i procesu technologicznego na środowisko. Absolwent jest przygotowany do pracy w: małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach przemysłowych oraz jednostkach gospodarczych na stanowiskach związanych z zarządzaniem jakością; laboratoriach analitycznych i kontroli jakości oraz certyfikacji produktów; jednostkach kontrolno-pomiarowych; organach nadzoru urzędowego; ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach doradczych i projektowych.
Perspektywy po studiach
- Zakłady zajmujące się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności
- Laboratoria analityczne i kontroli jakości produktów spożywczych
- Ośrodki badawczo-rozwojowe
- Urzędy celne