Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jak post wpływa na nasz organizm i czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne? | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Jak post wpływa na nasz organizm i czy poszczenie w obecnych czasach ma sens i jest bezpieczne?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość dotyczy 400 mln osób dorosłych na świecie, natomiast nadwagę ma ponad 1,6 mld. Problem nadmiernej masy ciała dotyczy także Polaków, bo według danych CBOS z 2019 roku aż 38% z nas ma nadwagę, a u 21% występuje otyłość. W związku z tym, coraz więcej osób chce w jak najkrótszym czasie stracić jak największą ilość kilogramów. Pojawia się więc pytanie, czy dobrym pomysłem na szybką redukcję masy ciała jest przeprowadzenie głodówki. 

 

 

Stosowanie długotrwałych głodówek (przez okres od 2-6 dni) polega na przyjmowaniu wyłącznie bezcukrowych napojów czyli wody, herbat czy naparów ziołowych. Choć wydaje się być prostą  drogą do osiągnięcia wymarzonej sylwetki, to stosowanie głodówek może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Podczas głodówki dość szybko wyczerpywane są zapasy glukozy z organizmu, dlatego też alternatywnym źródłem energii dla naszego mózgu i pozostałych tkanek, stają się ciała ketonowe. Po kilku dniach głodówki, można więc zauważyć zmniejszenie odczucia głodu, zahamowanie apetytu. Jednak długotrwała głodówka powoduje też nadmierne zużywanie białek strukturalnych, przez co obniżona zostaje zawartość tkanki mięśniowej, a także siła mięśni. 

 

Przyjmowanie tylko i wyłącznie płynów, nasila diurezę co prowadzi do utraty potasu i magnezu i wystąpienia zaburzeń pracy serca. Podczas głodówek, z moczem tracimy także znaczne ilości sodu, co może prowadzić do zaburzeń świadomości, gwałtownego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi i wynikających z tego zawrotów głowy i omdleń. W trakcie głodówek mogą wystąpić zaburzenia trawienia i wchłaniania, spowalnia perystaltyka jelit, co sprzyja powstawaniu zaparć. Głodówka wpływa także na funkcjonowanie wątroby, ponieważ docierają do niej znacznie większe ilości kwasów tłuszczowych uwolnionych z adipocytów (komórek tłuszczowych), niż jest ona w stanie rozłożyć. Może to wywołać proces stłuszczenia wątroby. Widoczny jest wówczas wzrost stężenia enzymów wątrobowych we krwi, świadczący o obniżonej wydolności tego organu. 

 

Kolejną konsekwencją długotrwałego głodzenia się jest obniżenie temperatury ciała, co skutkuje obniżoną odpornością organizmu i zwiększa ryzyko zachorowania. Ponadto, aż 80% osób po zastosowaniu długotrwałych głodówek, wraca do wyjściowej masy ciała, ponieważ w jej trakcie dochodzi do spowolnienia spoczynkowej przemiany materii nawet o 20%. Pozorna redukcja masy ciała, to tak naprawdę utrata wody i treści jelitowej. Wbrew powszechnej opinii, żadna głodówka nie jest potrzebna naszemu organizmowi do przeprowadzenia detoksykacji. Dzięki pracy wątroby, a także wydalaniu kału, moczu i potu, wszystkie zbędne produkty przemiany materii, metabolity leków czy pozostałości pestycydów i metali ciężkich z pożywienia, są usuwane z naszego organizmu. 

 

Żywienie ograniczone czasowo 
W ostatnich latach dużą uwagę poświęca się żywieniu ograniczonemu czasowo – ang. Time Restricted Feeding. To podejście dietetyczne polega na zastosowaniu 8-godzinnego okresu, w którym przyjmowane są posiłki, a następnie 16-godzinnego postu. Okres poszczenia obejmuje godziny popołudniowe, wieczorne i noc, więc ten reżim dietetyczny jest relatywnie łatwy do zastosowania. Wykazano, iż zastosowanie TRF poprawia parametry gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo, zaobserwowano poprawę lipidogramu, spadek stężenia całkowitego cholesterolu, obniżenie stężenia triglicerydów w tkankach wątroby, a także wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL. Strategia żywienia TRF powoduje również zmniejszenie syntezy kwasów tłuszczowych i stymuluje utlenianie tłuszczu, co prowadzi do zmniejszenia ryzyka otyłości. TRF może być formą terapii w chorobach metabolicznych, m.in. przez wzgląd na hamowanie rozwoju dyslipidemii. 

 

Wydaje się zatem, że zamiast głodówek warto wprowadzić w życie zasady zdrowego żywienia, uwzględniające odpowiednią ilość posiłków i bezcukrowych płynów, spożycie produktów pełnoziarnistych, surowych warzyw i owoców, niskotłuszczowych przetworów mlecznych oraz ryb. Należy zwrócić uwagę na ilość i jakość przyjmowanego tłuszczu oraz czas spożywania posiłków. Takie zachowania żywieniowe poprawią funkcjonowanie naszego organizmu, poprzez regulację pracy jelit i odciążą wątrobę, by mogła ona efektywnie prowadzić procesy detoksykacji. Warto rozważyć też zastosowanie wspomnianego wcześniej ,,okna żywieniowego”, które jak donosi literatura jest bezpiecznym podejściem dietetycznym pozwalającym na kontrolę masy ciała i parametrów gospodarki lipidowej i węglowodanowej naszego organizmu. 

 

Joanna Pieczyńska 
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu 
Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki 

Bibliografia
Gill, Shubhroz, i Satchidananda Panda. 2015. „A Smartphone App Reveals Erratic Diurnal Eating Patterns in Humans That Can Be Modulated for Health Benefits”. Cell Metabolism 22 (5): 789–98. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.09.005.
Rangan, Priya, Inyoung Choi, Min Wei, Gerardo Navarrete, Esra Guen, Sebastian Brandhorst, Nobel Enyati, i in. 2019. „Fasting-Mimicking Diet Modulates Microbiota and Promotes Intestinal Regeneration to Reduce Inflammatory Bowel Disease Pathology”. Cell Reports 26 (10): 2704-2719.e6. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2019.02.019.
Hatori, Megumi, Christopher Vollmers, Amir Zarrinpar, Luciano DiTacchio, Eric A. Bushong, Shubhroz Gill, Mathias Leblanc, i in. 2012. „Time-Restricted Feeding without Reducing Caloric Intake Prevents Metabolic Diseases in Mice Fed a High-Fat Diet”. Cell Metabolism 15 (6): 848–60. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2012.04.019.
Cybulska C., Marcinkowska E., Grzymisławski M. (2018) Głodowanie z wyboru – konsekwencje zdrowotne. Forum Zaburzeń Metabolicznych tom 9, nr 1, 1–8
Białkowska M. Kuracje głodówkowe – nie dla otyłych (2018) Ncez.pl 

 

 

WYDZIAŁY