Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Koła Naukowe Technologów Żywności oraz Projektantów Mebli UPP laureatami programu "Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje" | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Koła Naukowe Technologów Żywności oraz Projektantów Mebli UPP laureatami programu "Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje"

Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło wyniki konkursu prowadzonego w ramach II edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Wśród laureatów, którzy otrzymali dofinansowanie na realizację swoich projektów i badań, znalazło się Koło Naukowe Technologów Żywności z projektem zatytułowanym „Opracowanie i komercjalizacja nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki” oraz Koło Naukowe Projektantów Mebli z projektem "Opracowanie i komercjalizacja rozwiązania wielopunktowego dopasowania geometrii fotela biurowego".

 

 

W tym roku do finansowania zakwalifikowanych zostało 106 projektów na łączną kwotę 5 746 326,29 zł. Laureaci zostali wyłonieni spośród 214 wnioskodawców.

Koło Naukowe Technologów Żywności „Opracowanie i komercjalizacja nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki”

W ramach wyróżnionego projektu Koła Naukowego Technologów Żywności (KNTŻ) zostanie opracowana linia innowacyjnej żywności, zawierającej produkty uboczne przetwórstwa  żywności pochodzenia roślinnego wzbogacone w składniki aktywne, nadające jej nowe cechy użytkowe i wartość odżywczą. Rezultatem naukowym będzie pozyskanie nowej wiedzy z zakresu możliwości wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owoców dla wydajniejszej zasobowo gospodarki oraz potencjału wzbogacania ich w nowe składniki prozdrowotne dla zastosowania w ukierunkowanej dietoterapii konsumentów.

Członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności poprzez udział w projekcie będą mieli możliwość prowadzenia badań naukowych, jak i uczestnictwa w procesie transferu technologii opracowanych produktów przy wsparciu Centrum Innowacji i Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Oprócz nowych umiejętności i wiedzy udział w projekcie pozwoli także na nabycie przez studentów nowych kompetencji miękkich, umiejętności pracy w zespole oraz promocji efektów poprzez ich publiczną prezentację.

Wniosek konkursowy KNTŻ pt. „Opracowanie i komercjalizacja nowych rozwiązań dla żywności w kontekście zrównoważonej gospodarki” został przygotowany pod opieką prof. dr hab. Anny Gramzy-Michałowskiej (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej), dra inż. Przemysława Kowalczewskiego (Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego) i dra Bartosza Kulczyńskiego (Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej). Projekt o wartości dofinansowania wynoszącej 69 962,00 zł będzie realizowany na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu  w latach 2022/2023.

 

Koło Naukowe Projektantów Mebli "Opracowanie i komercjalizacja rozwiązania wielopunktowego dopasowania geometrii fotela biurowego".

Głównym celem projektu, zgłoszonego przez Studenckie Koło Naukowe Projektantów Mebli WLTD UPP, jest opracowanie i komercjalizacja innowacyjnych rozwiązań konstrukcyjnych foteli  biurowych wpływających na zwiększenie funkcjonalności powierzchni użytkowej foteli biurowych. Nowe rozwiązania mają zapewnić znacznie ulepszone dopasowanie do ciała użytkownika i stymulować korektę złej postawy ciała podczas pracy. Szczególna uwaga zostanie poświęcona analizie obecnego stanu techniki oraz analizie stosowanych obecnie różnych rozwiązań określanych jako ergonomiczne. Zebrane dane początkowe umożliwią określić listę potrzeb użytkowników foteli biurowych i wyznaczyć założenia projektowych, co w efekcie doprowadzi do opracowania nowych lub znacznie ulepszonych konstrukcji zwiększających funkcjonalność i ergonomię mebli. Poprawa komfortu użytkowania ukierunkowana będzie na zastosowanie wielopunktowej i wielostrefowej regulacji dopasowania geometrii powierzchni siedziska, oparcia i podłokietnika pod indywidualne potrzeby użytkownika, w tym użytkownika ze specjalnymi potrzebami.

Projekt będzie realizowany przez 12 miesięcy. Głównym redaktorem wniosku i jednocześnie koordynatorem projektu jest dr inż. Krzysztof Wiaderek. Opiekunem Studenckiego Koła Naukowego Projektantów Mebli i współautorem wniosku jest dr inż. Łukasz Matwiej oraz dr inż. Adam Majewski z Katedry Meblarstwa WLTD UPP.

 

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP

 

 

WYDZIAŁY