Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jak wykorzystać fusy po kawie? | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Jak wykorzystać fusy po kawie?

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rocznie marnujemy aż 1,3 miliarda ton żywności co stanowi 1/3 jej światowej produkcji. W Polsce mowa jest o 9 milionach ton, to właśnie w  naszych domach rocznie marnuje się aż ok.52 kg jedzenia na osobę co daje nam to niechlubne 5 miejsce w Unii Europejskiej!

Do najczęściej wyrzucanych produktów zalicza się: pieczywo, owoce i warzywa oraz wędliny, ale również tzw. biomasę czyli łupiny orzechów, skórki owoców czy fusy po herbacie lub kawie. Warto jednak zastanowić się czy aby na pewno wszystkie te produkty powinny wylądować w śmietniku?

Kawa nie tylko dobrze smakuje i oddziałuje na nasz organizm, ale również wykazuje szereg innych właściwości, które warto poznać. Z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy przedstawiamy Wam  pomysły na niestandardowe wykorzystanie kawy i jej fusów w nurcie less waste:

 

Zastosowanie w kosmetyce

  • Peeling do ciała – fusy po kawie wystarczy zmieszać z gruboziarnistą solą morska lub cukrem
    i już powstaje pięknie pachnący złuszczający kosmetyk do naszego ciała wykazujący dodatkowo działanie antycelluitowe. Jeśli chcemy zastosować peeling na twarz – wystarczą same fusy delikatnie zmoczone wodą – pięknie oczyszczą, wygładzą i delikatnie natłuszczą cerę.
  • Maseczka na twarz – dodaje blasku i energetyzuje zmęczoną cerę – wystarczy zmielona kawa lub fusy, które pozostały po jej wypiciu, sok z cytryny, mleko i miód.
  • Płukanka do włosów-  jeśli została Wam zimna niedopita kawa - można spłukać nią włosy! Wystarczy zaaplikować płukankę, odczekać 20 minut z ręcznikiem na głowie i po tym czasie ponownie spłukać włosy, tym razem wodą. Zabieg ten powtórzony kilka razy z rzędu nada ciemnym włosom piękny naturalny odcień i blask.
  • Dodatek do mydła w płynie – świeżo mielona zużyta kawa dodana do mydła w płynie skutecznie usprawni usuwanie z rąk różnego rodzaju nieprzyjemnych zapachów takich jak np. czosnek czy cebula

 

Zastosowanie w domu

 

  • Fusy jako naturalny środek konserwujący do galanterii skórzanej – fusy zawinięte w gazę skutecznie przywracają skórzanym torebkom i paskom ich pierwotny blask
  • Neutralizator nieprzyjemnych zapachów w lodówce lub szafkach (świeżo zmielona kawa, ziarna kawy lub fusy włożyć do saszetek z cienkiego materiału i zostawić w danym miejscu – można dołożyć kroplę olejku waniliowego – należy pamiętać aby wymieniać kawę co tydzień ponieważ po tym czasie traci ona swoje właściwości pochłaniania zapachu)
  • Odświeżacz powietrza  z fusów po kawie -  dodatek kilku kropli olejku eterycznego i ułożenie pozostałości po zaparzeniu kawy w ładnym słoiczku może stanowić całkiem przyjemną alternatywę dla standardowych odświeżaczy powietrza
  • Odświeżacz do butów – suche fusy po kawie wsypane do butów i pozostawione na noc
    z łatwością zneutralizują nieprzyjemny zapach
  • Naprawa mebli – pasta z kawy i wody – użyta w postaci ”cementu” do wypełnienia ubytków w meblach. Po wyschnięciu pasty należy wypolerować ubytek woskiem.
  • Sprzątanie, czyszczenie kuchni – fusy po kawie zawinięte w kawałek gazy można wykorzystać również jako zmywak do szorowania zaschniętego tłuszczu z garnków i naczyń
  • Czyszczenie kominka fusami – kiedy żar ostygnie należy posypać popiół mokrymi fusami kawy i odczekać kilkanaście minut – po tym czasie można zmieść popiół na szufelkę – popiół przylgnie do kawy, zmniejszy więc ryzyko zabrudzenia wszystkiego dookoła chmurą pyłu
  • Naturalny barwnik – fusy po kawie zawinięte w gazetę i zanurzone we wrzątku nadają wodzie piękny ciemny kolor, który możemy wykorzystać jako naturalny barwnik np. do zabarwienia materiału, papieru lub jajek na Wielkanoc

 

Zastosowanie w ogrodzie

 

  • Składnik kompostu – aromat zawarty w fusach odstrasza szkodniki i przyciąga pożyteczne dżdżownice, ich struktura pomaga w napowietrzeniu pryzmy oraz jej rozluźnieniu, a zapach neutralizuje nieprzyjemne doznania kompostowe
  • Odstraszanie insektów – należy rozsypać fusy na małych talerzykach i postawić w miejscach, gdzie pojawiają się owady – np. muszki owocówki lub komary – aromat kawy skutecznie je odstraszy
  • Nawóz do roślin – wzbogacenie gleby dzięki takim składnikom mineralnym jak potas, magnez, miedź i azot, które znajdują się w kawie.

 

Inne pomysły

  • Produkcja naczyń – w  skali przemysłowej fusy po kawie stanowią surowiec do produkcji naczyń wielorazowego użytku np. bardzo stylowych i pięknie pachnących kubków (oczywiście do kawy na wynos)
  • Wróżenie z fusów  (fachowa nazwa to tasseomancja) – dawniej najpopularniejszy sposób na wykorzystanie fusów po kawie to wróżenie z ich udziałem - przepowiadanie przyszłości na podstawie kształtu w jaki ułożą się fusy do dziś jest bardzo popularne np. w Turcji.

 

Zastosowanie w kuchni

  • Dodatek filiżanki kawy do sosu gulaszowego – zimna niedopita kawa nada się do obiadu! Dodana do sosu gulaszowego nada mu piękny, ciemny kolor i ciekawy smak.
  • Dodatek kawy do ciast i deserów – namoczenie np. biszkoptów w naparze kawowym sprawi, że deser zyska pyszny kawowy aromat
  • Czekoladowe Brownie z fusów po kawie

 

Julii Kłosowicz
studentka kierunku Dietetyka

Udostępnij ten artykuł

WYDZIAŁY