Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sympozjum naukowe „Challenges in food flavor and volatile compounds analysis” | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Sympozjum naukowe „Challenges in food flavor and volatile compounds analysis”

22-23 września br. w Kolegium Rungego odbyła się międzynarodowe sympozjum naukowe „Challenges in food flavor and volatile compounds analysis”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Pracownię Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UPP).

 

 

Celem spotkania była integracja środowiska naukowego zajmującego się rozwojem technik analitycznych służących analizie związków kształtujących smak i  zapach żywności. Wśród zaproszonych prelegentów były światowe autorytety w dziedzinie chemii analitycznej i analizy związków lotnych i zapachowych żywności: prof. Janusz Pawliszyn (University of Waterloo, Canada), prof. Chiara Cordero (University of Turin, Italy), prof. Catrienus de Jong, dr. Veronica Mall. Przedstawiono ogółem 22 referaty przez zaproszonych gości i uczestników. Konferencję zaszczycił swoją obecnością również J.M. Rektor Krzysztof Szoszkiewicz. W konferencji wzięło udział 89 osób zarówno z krajowych ośrodków akademickich, uczelni zagranicznych, a także osób reprezentujących instytuty naukowe i firmy sektora spożywczego.

 

Konferencja częściowo finansowana ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki, program Doskonała Nauka DNK/SP/547023/2020.

 

Martyna Wieczorek

 

 

 

WYDZIAŁY