Patent otrzymany w dniu 13 kwietnia 2022 roku opracowany we współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Uniwersytetu Medycznego w Lublinie pn. „Sposób wykrywania i identyfikacji mięsa królika w produktach spożywczych, zestaw do wykrywania i identyfikacji mięsa królika w produktach spożywczych oraz jego zastosowanie” otrzymał złoty medal na targach Inno Wings 2022.
International Invention and Technology Exhibition INNO WINGS 2022 to wystawa zorganizowana w dniach 20-21 października 2022 roku pod patronatem Polskiej Akademii Nauk Oddział w Lublinie, podczas której zaprezentowane zostały rozwiązania racjonalizatorskie oraz nowe technologie z różnych kategorii, między innymi: żywność wysokiej jakości; technologie materiałowe, procesy produkcyjne i logistyczne; zielona gospodarka; zdrowe społeczeństwo i kosmetologia; cyfrowe społeczeństwo. (http://www.innowings.pl/#0)
W tym roku, międzynarodowa kapituła wystawy przyznała złoty medal dla wynalazku opracowanego przez zespół naukowców:
- prof. UPP dr hab. Magdalena Montowska z Katedry Technologii Mięsa (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
- dr hab. n. chem. Emilia Fornal (Uniwersytet Medyczny w Lublinie)
- dr n. chem. Anna Stachniuk (Uniwersytet Medyczny w Lublinie)
- mgr Agata Sumara (Uniwersytet Medyczny w Lublinie)
Więcej informacji: www.ciitt.up.poznan.pl
Źródło: www.ciitt.up.poznan.pl