Dzień integracyjny na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Spotkanie integracyjne studentów anglojęzycznych studiów magisterskich zostało zorganizowane po raz trzeci. Tegoroczna fascynująca podróż kulinarna poczynając od Zimbabwe, Irak, Jordanię, Indie, Bangladesz, Chiny i Indonezję, z udziałem potraw z polski, pozwala na integrację przy najbardziej podstawowym akcie ludzkiej aktywności – jedzeniu. Okazuje się, że kolor skóry, wyznawana religia, poglądy na rozwój świata wpojone w dzieciństwie nie mają znaczenia. Dobre jedzenie pozwala przełamać większość barier. W przeszłości reprezentowane były również dania z innych państw: m.in. Brazylii, Gwatemali, Meksyku, Nigerii, Portugalii, Rwandy, Turcji i Włoch. Studenci pierwszego i trzeciego semestru magisterskich studiów anglojęzycznych, mieszkający obecnie w różnych domach studenckich, mieli okazję do rozmowy i współdziałania przy organizacji spotkania. Egzotyczne dania i nieoczywiste smaki, przygotowane z dostępnych w Poznaniu składników, okazują się zaskakująco pozytywnie odbierane. Dania takie jak gado-gado czy zupa z kurkumy na długo zapadają w pamięci.

 

Przyjęta formuła wydarzenia, na którą zapraszane są władze Wydziału – Pani Dziekan Bożena Danyluk, Koordynator Studiów Anglojęzycznych na Wydziale prof. dr hab. Jacek Nowak oraz nauczyciele akademiccy, pozwala na chwile rozmowy, na które w typowym biegu cyklu edukacyjnego zwykle nie znajdują czasu zarówno studenci, jak i wykładowcy. Organizatorami wydarzenia są Maciej Kuligowski i Katarzyna Polanowska, pracownicy Instytutu Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego.
 

dr inż. Maciej Kuligowski

Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu