Jabłka to nasze dobro narodowe

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Jabłka to nasze dobro narodowe, owoc bez którego trudno sobie wyobrazić codzienny jadłospis, a o ich rosnącej popularności świadczy ponad 48% wzrost światowej produkcji jabłek w ciągu ostatnich dwóch dekad (wg FAO). Naukowe potwierdzenie licznych korzyści zdrowotnych oraz trend spożycia owoców lokalnych sprawiły, że odkrywamy jabłka na nowo. Około 70% spożywanych jabłek stanowią owoce świeże, reszta natomiast jest przetwarzana na rozmaite produkty, w tym soki, musy, dżemy, czy chociażby suszone przekąski.

 

Pomimo różnic odmianowych w zawartości, różnorodność składników odżywczych w jabłkach jest ogromna. Jabłka są dobrym źródłem związków o wysokiej aktywności biologicznej, zawierają znaczne ilości błonnika, w tym pektyny, zawierają także witaminy, związki mineralne oraz niewielkie ilości białka. Jabłka charakteryzują się również wysokim udziałem związków polifenolowych o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwrodnikowym, których największe ilości znajdują się w skórce owoca.

 

Dlaczego spożywanie jabłek poprawi nasze zdrowie? Już nasze babcie wiedziały, że jabłka są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, gdyż regulują perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom oraz świetnie wypełniają nasze żołądki, powodując, że nie jesteśmy głodni. Składniki jabłek wykazują ponadto właściwości antykancerogenne, zapobiegając nowotworom jelita grubego. Jabłka zawierają średnio 50 kcal w 100 g świeżego owocu, co czyni je owocami niskokalorycznymi. Wyniki wielu badań wskazują, że wachlarz korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jabłek jest bardzo szeroki. Spożycie jabłek obniża ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości i dalej zespołu metabolicznego. Składniki jabłek wspomagają metabolizm, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu oraz „uszczelniają” ściany naczyń krwionośnych chroniąc przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Dzięki obecności witaminy C oraz pektyny, prebiotyku wspomagającego wzrost korzystnej mikrobioty jelit, wpływają korzystnie na odporność organizmu wspierając nas w walce z infekcjami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wykazują także korzystny wpływ na stan skóry poprawiając jej koloryt i zapobiegając wiotczeniu.

 

Dzięki temu, że jabłka są zdrowymi i tanimi owocami, bogatymi w składniki funkcjonalne, rosnącymi lokalnie mamy do nich praktycznie nieograniczony dostęp o każdej porze roku. A to najważniejsze. Jakie jabłka są dla nas najlepsze? To przede wszystkim spożycie świeżych, umytych, nie obranych ze skórki owoców oraz mętnych soków, nie poddanych klarowaniu, znacząco zwiększa ich efekt prozdrowotny. Dlatego właśnie warto spożywać jabłka, pod różnymi postaciami, bo ich walory poprawiające nasze zdrowie są nieocenione. Co więcej, jabłka mogą być spożywane w postaci świeżej, soku, czy cydru oraz mogą stanowić świetny prozdrowotny dodatek do wielu produktów spożywczych, w tym ciastek, chleba, przekąsek, produktów mlecznych. Tak naprawdę możliwości wykorzystania jabłek są nieograniczone i warto szczególnie dzisiaj zadbać, aby były stałym elementem naszej diety.

 

Prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa
i Bioinżynierii
Wydział Leśny i Technologii
Drewna
Wydział Medycyny
Weterynaryjnej
i Nauk
o Zwierzętach
Wydział Nauk
o Żywności
i Żywieniu
Wydział Inżynierii
Środowiska
i Inżynierii Mechanicznej
Wydział
Ekonomiczny