Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego na UPP

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego to inicjatywa czeskiej organizacji „Koalice proti palmovému oleji”. Święto pierwszy raz obchodzono w 2016 roku, a od 2017 r. do jego obchodów włączyła się Polska. Jednym z pierwszym inicjatorów tego wydarzenia w naszym kraju był Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

31 stycznia 2020 na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu już po raz czwarty obchodzono Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego.  O godzinie 11, w Collegium Maximum odbył się cykl wykładów pod wspólnym tytułem „Olej palmowy - fakty i mity”.  Wykłady otworzył prof. dr hab. Cezary Mądrzak, oraz prodziekan Wydziału Leśnego prof. UPP. dr hab. Cezary Beker. Następnie dr hab. Andrzej Węgiel, przedstawił słuchaczom temat „Tropikalne lasy deszczowe Borneo i Sumatry”, a doktorantki mgr inż. Marta Molska i mgr inż. Natalia Główka omówiły „Wpływ oleju palmowego na zdrowie” i „Co powinniśmy wiedzieć o oleju palmowym?” Doktorantki w wykładach  podkreśliły jakie są etapy pozyskiwania oleju oraz procesy, jakie muszą zostać użyte, aby wykorzystać olej palmowy w celach spożywczych. Omówiły  także szkodliwy wpływ związków zawartych w oleju na nasze zdrowie.

Tuż po wykładach odbył się  pokaz „live cooking” Mistrza Kuchni Marcina Świdra, który zaprezentował kuchenne inspiracje na bazie produktów marki Proste Historie, oczywiście bez oleju palmowego.

Wraz z wykładami zainaugurowano wystawę  „Nie jem palmowego-chronię orangutany”, którą można obejrzeć w holu Collegium Maximum do 29 lutego.

 

Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbył się w ramach Społecznej Odpowiedzialności Uczelni.

 

Jolanta Węgiel

Wydział Leśny

Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa
i Bioinżynierii
Wydział Leśny i Technologii
Drewna
Wydział Medycyny
Weterynaryjnej
i Nauk
o Zwierzętach
Wydział Nauk
o Żywności
i Żywieniu
Wydział Inżynierii
Środowiska
i Inżynierii Mechanicznej
Wydział
Ekonomiczny