Naukowcy UPP nominowani do tytułu OSOBOWOŚĆ ROKU 2019 Głosu Wielkopolskiego

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Noworoczny czas to okres podsumowań i rankingów. To także najlepsza okazja, aby docenić osoby, które w mijającym roku angażowały się w życie lokalnych społeczności, wyróżniły się dokonaniami w różnych dziedzinach, osiągały sukcesy, pomagały innym, wykazały się kreatywnością i talentem. Dlatego tradycyjnie już ogłoszona została kolejna edycja plebiscytu OSOBOWOŚĆ ROKU 2019 organizowanego w naszym regionie przez Głos Wielkopolski.

 

Głosowanie prowadzone jest w pięciu kategoriach: Kultura, Działalność społeczna i charytatywna, Biznes oraz Polityka, samorządność i społeczność lokalna i Nauka. Kandydatów do wyróżnienia nominuje kapituła redakcji pod przewodnictwem redaktora naczelnego Adama Pawłowskiego. W tegorocznej edycji w kategorii Nauka nominacje uzyskało trzech naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu:

  • prof. dr hab. prof. Anna Gramza-Michałowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu za badania nad żywnością o właściwościach prozdrowotnych
  • dr hab. Daria Szymanowska-Powałowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu za badania nad opracowaniem preparatu mikrobiologicznego do odkażania gleb i wód z ropy naftowej i substancji ropopochodnych
  • prof. dr hab. Ryszard Słomski z Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za: badania nad zwierzętami transgenicznymi dla celów transplantacji w celu leczenia wad serca, oparzeń i ran przewlekłych.
  • dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu za osiągnięcia naukowe na uczelni związane z rozwijaniem zagadnień dotyczących technologii żywności i żywienia człowieka. Na szczególną uwagę zasługują badania efektów prozdrowotnych składników bioaktywnych zawartych w surowcach roślinnych pomocnych w dietoterapii chorób cywilizacyjnych takich jak Alzheimer, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i osteoporoza. We współpracy z Przedsiębiorcami, pod kierunkiem prof. UPP dr hab. Joanny Kobus-Cisowskiej zostały wdrożone nowe funkcjonalne produkty z wielu grup asortymentowych żywności m.in. sery, napoje, pasty, wędliny, a także suplementy diety. Na szczególną uwagę zasługuje probiotyczna czekolada, która w 2018 roku zdobyła 1 miejsce w konkursie dla najlepszych innowacyjnych produktów w ramach konkursu ogłoszonego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego. Ponadto szczególnym osiągnięciem jest opatentowane rozwiązanie związane z zagospodarowaniem skorupy jaj kurzych na potrzebę produkcji żywności funkcjonalnej (pierwsze rozwiązanie w Polsce) jako mieszanki będącej źródłem wapnia (węglanu wapnia) o najwyższej biodostępności. Obecnie mieszanka jest składnikiem sera smażonego, którego receptura i sposób wykonania również został opatentowany.

     

    dr hab. Joanna Kobus-Cisowska  https://gloswielkopolski.pl/p/kandydat/dr-hab-joanna-kobus-cisowska%2C1156797/

 

Głosowanie rozpoczęło się we wtorek, 7 stycznia i będzie trwało do środy, 26 lutego 2020 r. do godz. 21:30. Zwycięzców poznamy w środę, 11 marca. Laureaci z województwa wielkopolskiego będą mieli także szansę na zdobycie wyróżnień w skali całej Polski. Zwycięzcy z każdego regionu wezmą udział w ogólnopolskim finale, w którym powalczą o tytuły Osobowość Roku Polski 2019 w każdej kategorii.

 

Głos na naszych naukowców można oddać tu:

prof. dr hab. prof. Anna Gramza-Michałowska https://gloswielkopolski.pl/p/kandydat/prof-anna-gramza-michalowska%2C1131307/

dr hab. Daria Szymanowska-Powałowska https://gloswielkopolski.pl/p/kandydat/dr-hab-daria-szymanowska-powalowska%2C1131275/

prof. dr hab. Ryszard Słomski https://gloswielkopolski.pl/p/kandydat/prof-dr-hab-n-med-ryszard-slomski%2C1131317/  

dr hab. Joanna Kobus-Cisowska  https://gloswielkopolski.pl/p/kandydat/dr-hab-joanna-kobus-cisowska%2C1156797/

 

 

 

Iwona Cieslik
Rzeczniczka prasowa UPP