W piątek, 28 września 2018 r., tuż przed inauguracją obchodów 100-lecie Akademickich Studiów Rolniczo-Leśnych, odbyła się dziesiąta edycja Nocy Naukowców (projekt “UNIGHTED” UNITED EUROPE - UNITED SCIENCE - UNITED CULTURE – UNITED NIGHT, realizowanego w ramach konkursu H2020-MSCA-NIGHT-2016 w Programie Ramowym UE HORIZON 2020).
W tegorocznej edycji na terenie UPP zrealizowano prawie 200 imprez – warsztatów, pokazów, wykładów, stoisk interaktywnych, quizów, degustacji, które odbyły się w 15 budynkach na terenie kampusu. Najwięcej wydarzeń tradycyjnie miało miejsce w budynku Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28, budynku Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31/33 oraz w Kolegium Cieszkowskich ul. Wojska Polskiego 71. Dzięki aktywnemu zaangażowaniu około 400 naukowców, pracowników, doktorantów i studentów mogliśmy umożliwić bezpośrednio kontakt z kadrą, a także zaprowadzić młodych ludzi do sal wykładowych, laboratoriów i pracowni, w których być może będą w przyszłości odbywać zajęcia jako studenci.
W tym roku dużym zainteresowaniem cieszyły się imprezy zorganizowane przez naukowców i studentów Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii. W nowoczesnym Biocentrum uczestnicy dowiedzieli się m.in.: dlaczego roślina roślinie jest nierówna, które rośliny żywią świat i jak rozpoznać, że roślina się stresuje. Na terenie Instytutu Inżynierii Biosystemów podziw i zainteresowanie wzbudził symulator kombajnu zbożowego, działanie nawigacji GNSS w ciągniku i jego prowadzenie, funkcjonowanie największego w Polsce laboratorium biogazowego. Jak zwykle nie zawiedli młodzi naukowcy z Koła Naukowego Biotechnologów „Operon”, którzy zorganizowali 8 stoisk interaktywnych. Ciekawostką w tym roku były pokazy z suchym lodem, uczestnicy mogli także zobaczyć i usłyszeć ducha UPP.
Kolejny rok uczelnię dzielnie reprezentowali naukowcy z Katedry Fizyki i Biofizyki przeprowadzając ciekawe warsztaty z Nanotechnologii. Wisienką na torcie była prezentacja doktorantów z Chin, którzy w rodzimym języku, tłumaczonym na angielski, zaprezentowali ekskluzywne produkty chińskie.
Uczestnicy wydarzenia dopisali, odwiedziło nas kilka tysięcy osób, a każdy z szerokiego audytorium znalazł coś interesującego dla siebie. Poza wcześniej wspomnianymi eventami można było m.in. zobaczyć eksperymenty fizyczne z wodą, dowiedzieć się o historii, zaletach i wadach sera, posmakować chronionych produktów żywnościowych, zapoznać się z właściwościami i sposobami wykorzystania ciekłego azotu, dowiedzieć się gdzie raki zimują, poprawić kondycję fizyczną, przygotować tradycyjne i regionalne potrawy, a nawet przenieść się na chwilę na naukowy piknik nad rzeką. Miłośnicy ptaków i zwierząt spotkali się z licznymi okazami skrzydlatych przyjaciół oraz ich zdjęć, dzięki którym dowiedzieli się więcej o ich cechach charakterystycznych. Młodzi naukowcy nauczyli zwiedzających rozpoznawać ptaki nie tylko po ich wyglądzie, ale także po wydawanych przez nie odgłosach.
Uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach z robienia chrupek. Kulinarnych wydarzeń było więcej. Można było się dowiedzieć, dlaczego w serze są dziury, jak powstaje ser smażony oraz w jaki sposób zrobić lody z wykorzystaniem ciekłego azotu.
Miłośnicy mini ogrodów wykonali kokedamę, czyli wiszący ogród. Kokedama jest japońską sztuką tworzenia kul otoczonych mchem, w których rośnie roślinka. Ta sztuka botaniczna powstała w epoce
Edo w XVIII wieku.
Podczas Nocy Naukowców 2018 czynny udział wzięło 46 jednostek z 8 wydziałów i jednostki ogólnowydziałowe, studenci z Kół Naukowych UPP, doktoranci z Chin oraz pracownicy Palmiarni Poznańskiej.
W imieniu własnym i władz Uczelni składam najserdeczniejsze podziękowania wszystkim aktywnie biorącym udział w organizowaniu 10 edycji Nocy Naukowców na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i zapraszam do współpracy w przyszłym roku.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia Nocy Naukowców 2018
Dr inż. Urszula Mojsiej – koordynator projektu Nocy Naukowców na UPP
Dział Marketingu i Komunikacji