Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility KONKURS NA INFOCENTRUM UPP ROZSTRZYGNIĘTY | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

KONKURS NA INFOCENTRUM UPP ROZSTRZYGNIĘTY

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

Wiemy już jak wyglądać będzie budynek Infocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zwycięski projekt charakteryzuje funkcjonalność, atrakcyjne przestrzenie wspólne oraz stylistyczny umiar nawiązujący do architektury istniejącego modernistycznego kampusu. W nowym budynku zlokalizowane będą min. biblioteka, czytelnia, sala widowiskowa oraz pomieszczenia dydaktyczne.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przeprowadził konkurs na „Opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dotyczącej budynku INFOCENTRUM zlokalizowanego na terenie Kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Wojska Polskiego i Wołyńskiej” we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział w Poznaniu. W konkursie zostały złożone 34 prace konkursowe, które reprezentowały szeroki wachlarz sposobów podejścia do zagadnień stanowiących problematykę konkursu odniesioną do specyficznych wymagań wynikających z dotychczasowego ukształtowania kampusu Uniwersytetu oraz z lokalizacji biblioteki.

 

Zwycięski projekt opracowany został przez Joannę i Michała Kapturczak  z firmy Consultor Sp. z o.o z Poznania. Ponadto Sąd konkursowy przyznał 2 nagrody i 4 wyróżnienia. Wybrana koncepcja to trzykondygnacyjny budynek o wyrazistej formie nawiązujący do architektury charakterystycznej dla modernizmu lat sześćdziesiątych, dzięki czemu wpisuje się idealnie w wewnętrzną strukturą budynków sąsiadujących. Nowy budynek zajmować będzie przestrzeń pomiędzy istniejącym na północy budynkiem Kolegium Gawęckiego a budynkiem Collegium Maximum zachowując znajdującą się przed nim przestrzeń zielonego skweru. Przestrzeń zielonego ogrodu towarzyszącemu przejściu z przystanku tramwajowego na teren Kampusu tworzyć będzie atrakcyjną, zintegrowaną przestrzeń wspólną, co stanowi jeden z podstawowych walorów zwycięskiej pracy.

 

Wystawa pokonkursowa

Od 7 stycznia 2019 r. w holu Collegium Maximum obejrzeć będzie można projekty laureatów konkursu na koncepcję architektoniczną budynku Infocentrum. Wystawa potrwa od 7 do 31 stycznia.

 

Iwona Cieślik
Rzecznik prasowy UPP

WYDZIAŁY