Podczas ostatniego Zgromadzenia Ogólnego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie (1 grudnia br.) dokonano wyboru nowych członków korespondentów PAN. Do reprezentacji korporacji uczonych dołączył przedstawiciel Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. prof. zw. dr hab. Henryk Jeleń z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu.
Prof. Henryk Jeleń jest absolwentem Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Poznaniu. Początkowo zaintere- sowania naukowe młodego naukowca koncentrowały się głównie na drugorzędowych metabolitach grzybów. Obecnie zajmuje się chemią żywności, w szczególności chemią i analityką związków lotnych i zapachowych.
Od 2014 roku kieruje Zakładem Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej w Instytucie Technologii Żywności pochodzenia Roślinnego.
W strukturach PAN pracuje od 2003 roku. Początkowo jako członek Komisji Analizy Chromatograficznej Komitetu Chemii Analitycznej, a od 2009 r. – jest członkiem Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk.
Profesor Henryk Jeleń, obok prof. dr hab. Małgorzaty Mańki, prof. dr. hab. Erwina Wąsowicza, prof. dr.hab. Marka Świtońskiego i prof. dr. hab. Krzysztofa W. Nowaka, jest piątym członkiem korespondentem Polskiej Akademii Nauk reprezentującym Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Przyjęcie prof. Henryka Jelenia w poczet członków korespondentów PAN (II Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych) jest nie tylko osobistym sukcesem tego wybitnego naukowca, ale również splendorem dla całego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
8 grudnia br. nowo wybrany czł. korespondent PAN w Ośrodku Nauki Polskiej Akademii Nauk, przy ul. Wieniawskiego w Poznaniu, wygłosi wykład pt. „ Aromat Żywności - od analityka do producenta i konsumenta”.
Rzecznik prasowy UP
6 grudnia 2016 r.