Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Fundacja UAM oraz Centrum Kultury „Zamek” zapraszają na kolejne spotkanie w ramach „Uniwersyteckich Wykładów na Zamku”, poświęconych w tym roku problemowi wiedzy
W jubileuszowym roku powstania Uniwersytetu Poznańskiego, wykłady wygłoszą również naukowcy, związani z uczelniami mającymi wspólne korzenie.
Najbliższa prelekcja odbędzie się we wtorek 11 grudnia o godzinie 18:00 w Sali Prób Centrum Kultury „Zamek”, a wygłosi ją prof. dr hab. dr h.c. Jan Gawęcki z Uniwersytetu Przyrodniczego. Tytuł wykładu to:
Instrumenty upowszechniania wiedzy o żywieniu i ich wiarygodność.
Prof. dr hab. Jan Gawęcki – wieloletni pracownik w Instytucie Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, zajmuje się fizjologią i higieną żywienia człowieka. Główny przedmiot jego zainteresowań naukowych to substancje obce w żywności i ich wpływ na organizm, bioenergetyka żywienia, interakcje składników żywności w aspekcie profilaktyki dietozależnych chorób, edukacja żywieniowa, uwarunkowania preferencji pokarmowych oraz fizjologiczne mechanizmy regulacji pobierania pokarmu i napojów. Ma w dorobku ponad 400 publikacji (w tym 26 monografii), jest autorem i redaktorem naukowym wielokrotnie wznawianych podręczników akademickich: Żywienie człowieka – Podstawy nauki o żywieniu, Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Żywienie a zdrowie publiczne, Podstawy metodologii badań w nauce o żywieniu i żywności, Słownik terminów żywieniowych. Jest również współtwórcą i wieloletnim przewodniczącym Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Był wielokrotnie wyróżniany, w tym tytułami doktora honoris causa przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
wyklady uniwesyt_grudzien 2018.pdf | 759.05 KB |