Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility DIETETYKA | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

DIETETYKA

Wersja do wydrukuWersja do wydruku
Wydział: 
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Rodzaj studiów: 
Stacjonarne
Niestacjonarne
Typ studiów: 
magisterskie

Czas trwania: 4 semestry (2 lata)

Opis kierunku

Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na specjalistów przygotowanych do prowadzenia dietoterapii i poradnictwa dietetycznego, jak również nowoczesnego cateringu. Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z żywnością, planowaniem racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności i stosowaniem terapii dietetycznych. Praktyczny profil kształcenia dietetycznego w ramach studiów pierwszego stopnia jest unikatowym w skali kraju.

Studenci podejmujący naukę na drugim stopniu pogłębiają swoją wiedzę dotyczącą żywności i  żywienia oraz poradnictwa dietetycznego. Mają do wyboru dwa moduły: żywienie w różnych etapach ontogenezy oraz dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych.

Program studiów

Informacje rekrutacyjne

  • 75% limitu miejsc wypełnią absolwenci kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
  • uzupełnienie limitu następuje na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy, weryfikujących efekty kształcenia określone dla danego kierunku studiów I stopnia,
  • kwalifikacja na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy może mieć również zastosowanie w przypadku, gdy brak jest absolwentów kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
  • dziekan może podjąć decyzję o nieweryfikowaniu efektów kształcenia, w tym jeśli kandydat osiągnął na innym kierunku co najmniej 70% zakładanych efektów kształcenia dla danego kierunku studiów pierwszego stopnia.

 

Zagadnienia na egzamin wstępny

 

  1. Charakterystyka żywieniowa makroskładników, witamin i składników mineralnych (budowa, rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła w żywności).
  2. Charakterystyka metabolizmu białek, tłuszczów

i węglowodanów.

  1. Metabolizm energii w ustroju wraz z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi przemiany materii i energii w organizmie.
  2. Charakterystyka towaroznawcza tłuszczów, białek

i węglowodanów.

  1. Kryteria i założenia norm żywienia.
  2. Żywność funkcjonalna i jej wykorzystanie w żywieniu.
  3. Zagadnienie fortyfikacji i wzbogacania żywności.
  4. Zasady znakowania żywności.
  5. Charakterystyka  i założenia podstawowych diet stosowanych w redukcji masy ciała.
  6. Zespół metaboliczny, jego diagnostyka i terapia.
  7. Dietoterapia wybranych jednostek chorobowych (cukrzyca, kamica nerkowa, kamica żółciowa).
  8. Przykłady i charakterystyka kuchni regionalnych.

 

Limit przyjęć na studia stacjonarne – 60 osób

 

Początek zajęć – semestr zimowy

 

Zajęcia na studiach niestacjonarnych – piątki, soboty i niedziele

 

Odpłatność za studia niestacjonarne – 2000 zł/semestr

Perspektywy po studiach

  • Placówki ochrony zdrowia
  • Domy opieki społecznej
  • Poradnie dietetyczne
  • Jednostki zajmujące się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
  • Instytucje interwencyjne rozwiązujące problemy dotyczące zdrowia publicznego
  • Instytucje naukowo-badawcze

 

WYDZIAŁY