Noc Naukowców

XIII Noc Naukowców 2019

Czy roślina może być głodna? Czy wiesz jak rozróżnić wróbla od mazurka? Albo jak zrobić guzik z mleka? Na te i wiele innych zaskakujących pytań odpowiadali naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas tegorocznej Nocy Naukowców. Co roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu odwiedza kilka tysięcy osób, aby poznać tajniki niedostępnych na co dzień laboratoriów i pracowni, w których ponad 300 naukowców, doktorantów i studentów dzieli się swoja pasją do nauki.

 

W tegorocznej edycji pojawiło się wiele nowości takich jak warsztaty design thinking, kryminalne zagadki z roślinami w tle czy ekologiczne warsztaty o robakach, które mogą stać się rozwiązaniem na aktualne światowe problemy ze śmieciami, brakiem jedzenia  i drogą energię.

 

Dla wszystkich interesujących się dietetyką i zdrową żywnością przygotowane zostały warsztaty, podczas których  uczestnicy mogli odkryć serową mapę polski, nauczyć się rozróżniać oranżadę i nektar od soku, poznać niekonwencjonalne metody suszenia żywności oraz zaznajomić się z kuchnią molekularną.

 

Pasjonaci środowiska wodnego doświadczyć natomiast mogli magicznych właściwości wody poprzez zabawę i doświadczenia w laboratorium wodnym. Można było również poczuć się jak geodeta i spróbować sił podczas pomiarów geodezyjnych. Natomiast fani Alberta Einsteina eksperymentowali na warsztatach fizyka na co dzień.

 

 

Jak na Uniwersytet Przyrodniczy przystało nie zabrakło również warsztatów i wykładów dotyczących świata roślin i zwierząt. Zainteresowani odkrywali tajemniczy świat owadów, dietę roślin i poznawali gości naszych karmników.

 

A na najmłodszych jak zwykle przygotowanych zostało wiele stoisk interaktywnych, na których dzieci mogły poczuć się jak mali odkrywcy hodując chemiczne roślinki, poznając właściwości suchego lodu i poszukując ducha UPP grasującego po uniwersytecie.

 

Zapraszamy do obejrzenia FOTOGALERII 

 

Wszystkim uczestnikom i organizatorom zajęć serdecznie dziękujemy.

XII Noc Naukowców 2018

W piątek, 28 września 2018 r., tuż przed inauguracją obchodów 100-lecie Akademickich Studiów Rolniczo-Leśnych, odbyła się  dziesiąta edycjaNocy Naukowców (projekt “UNIGHTED”  UNITED EUROPE - UNITED SCIENCE - UNITED CULTURE – UNITED NIGHT, realizowanego w ramach konkursu H2020-MSCA-NIGHT-2016 w Programie Ramowym UE HORIZON 2020).

 

W tegorocznej edycji na terenie UPP zrealizowano prawie 200 imprez – warsztatów, pokazów, wykładów, stoisk interaktywnych, quizów, degustacji, które odbyły się w 15 budynkach na terenie kampusu. Najwięcej wydarzeń tradycyjnie miało miejsce w budynku Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28, budynku Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31/33 oraz w Kolegium Cieszkowskich ul. Wojska Polskiego 71.  Dzięki aktywnemu zaangażowaniu około 400 naukowców, pracowników, doktorantów i studentów mogliśmy umożliwić bezpośrednio kontakt z kadrą, a także zaprowadzić młodych ludzi do sal wykładowych, laboratoriów i pracowni, w których być może będą w przyszłości odbywać zajęcia jako studenci.

 

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszyły się imprezy zorganizowane przez naukowców i studentów Wydziału Rolnictwa i Bioinżynierii. W nowoczesnym Biocentrum uczestnicy dowiedzieli się m.in.: dlaczego roślina roślinie jest nierówna,  które rośliny żywią świat i jak rozpoznać, że roślina się stresuje. Na terenie Instytutu Inżynierii Biosystemów podziw i zainteresowanie wzbudził  symulator kombajnu zbożowego, działanie nawigacji GNSS w ciągniku i jego prowadzenie, funkcjonowanie największego w Polsce laboratorium biogazowego. Jak zwykle nie zawiedli młodzi naukowcy z Koła Naukowego Biotechnologów „Operon”, którzy zorganizowali 8 stoisk interaktywnych. Ciekawostką w tym roku były pokazy z suchym lodem, uczestnicy mogli także zobaczyć i usłyszeć  ducha UPP.

 

Kolejny rok uczelnię dzielnie reprezentowali naukowcy z Katedry Fizyki i Biofizyki przeprowadzając ciekawe warsztaty z Nanotechnologii. Wisienką na torcie  była prezentacja doktorantów z Chin, którzy w rodzimym języku, tłumaczonym na angielski, zaprezentowali ekskluzywne  produkty chińskie.

 

Uczestnicy wydarzenia dopisali, odwiedziło nas kilka tysięcy osób, a każdy z szerokiego audytorium znalazł coś interesującego dla siebie. Poza wcześniej wspomnianymi eventami można było m.in. zobaczyć eksperymenty fizyczne z wodą, dowiedzieć się o historii, zaletach i wadach sera, posmakować chronionych produktów żywnościowych, zapoznać się z właściwościami i sposobami wykorzystania ciekłego azotu, dowiedzieć się gdzie raki zimują, poprawić kondycję fizyczną,  przygotować tradycyjne i regionalne potrawy, a nawet przenieść się na chwilę na naukowy piknik nad rzeką. Miłośnicy ptaków i zwierząt spotkali się z licznymi okazami skrzydlatych przyjaciół oraz ich zdjęć,  dzięki którym dowiedzieli się  więcej o ich cechach charakterystycznych. Młodzi naukowcy nauczyli zwiedzających rozpoznawać ptaki nie tylko po ich wyglądzie, ale także po wydawanych przez nie odgłosach.

Uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach z robienia chrupek. Kulinarnych wydarzeń było więcej. Można było się dowiedzieć, dlaczego w serze są dziury, jak powstaje ser smażony oraz w jaki sposób zrobić lody z wykorzystaniem ciekłego azotu.

 

Miłośnicy mini ogrodów wykonali kokedamę, czyli wiszący ogród. Kokedama jest japońską sztuką tworzenia kul otoczonych mchem, w których rośnie roślinka. Ta sztuka botaniczna powstała w epoce

Edo w XVIII wieku.

 

Podczas Nocy Naukowców 2018 czynny udział wzięło 46 jednostek z 8 wydziałów i   jednostki ogólnowydziałowe, studenci z Kół  Naukowych UPP, doktoranci z Chin oraz pracownicy Palmiarni Poznańskiej.

W imieniu własnym i władz Uczelni składam najserdeczniejsze podziękowania wszystkim aktywnie biorącym udział w organizowaniu 10 edycji Nocy Naukowców na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i zapraszam do współpracy w przyszłym roku.

 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia Nocy Naukowców 2018 

 

XI NOC NAUKOWCÓW 2017

W piątek, 29 września br.  na terenie kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyła się  Noc Naukowców (projekt - „EVERYDAYNIGHT” Wielkopolska Researchers’ Night welcomes – Let the experience of the Night last every Day! realizowanego w ramach konkursu H2020-MSCA-NIGHT-2016 w Programie Ramowym UE HORIZON 2020). To impreza, która już od 11 lat na stałe gości na mapie wydarzeń edukacyjnych miasta Poznania. Nasza uczelnia, od dziewięciu  lat aktywnie uczestniczy w tym evencie, który jest doskonałą formą prezentacji tajników nauki i badań szerokiemu audytorium. W tegorocznej edycji na terenie UPP odbyło się prawie 200 imprez – warsztatów, pokazów, wykładów, stoisk interaktywnych, quizów, degustacji, które ulokowane były w 15 budynkach na terenie kampusu. Najwięcej wydarzeń tradycyjnie miało miejsce w budynku Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28 oraz budynku Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31/33.  Dzięki aktywnemu zaangażowaniu około 400 naukowców, pracowników, doktorantów i studentów mogliśmy przybliżyć odwiedzającym specyfikę naszej uczelni, umożliwić bezpośrednio kontakt z kadrą, a także zaprowadzić młodych ludzi do sal wykładowych, laboratoriów i pracowni, w których być może będą w przyszłości odbywać zajęcia jako studenci.

Uczestnicy wydarzenia dopisali, a każdy z szerokiego audytorium znalazł coś interesującego dla siebie. Można było m.in. zobaczyć eksperymenty fizyczne o wodzie, dowiedzieć się o zaletach i wadach picia mleka, zapoznać się z historią i rodzajami łucznictwa, nauczyć się profesjonalnej prezentacji w języku angielskim, posmakować chronionych produktów żywnościowych, zapoznać się z fenomenem snu czy właściwościami i sposobami wykorzystania ciekłego azotu, dowiedzieć się jak wzmocnić swoją odporność na jesień, gdzie raki zimują, poprawić kondycję fizyczną,  przygotować tradycyjne i regionalne potrawy, a nawet przenieść się na chwilę na naukową wyprawę w lasy tropikalne, piknik nad rzeką czy pozwiedzać afrykańskie kraje itd..

W imieniu własnym i władz Uczelni składam najserdeczniejsze podziękowania wszystkim aktywnie biorącym udział w organizowaniu 9 edycji Nocy Naukowców na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Dr inż. Urszula Mojsiej – koordynator projektu Noc Naukowców na UPP

X Noc Naukowców 2016

Ostatniego dnia września 2016 r. na terenie kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyła się doroczna Noc Naukowców (projekt - „EVERYDAYNIGHT” Wielkopolska Researchers’ Night welcomes – Let the experience of the Night last every Day! realizowanego w ramach konkursu H2020-MSCA-NIGHT-2016 w Programie Ramowym UE HORIZON 2020). To impreza, która już od 10 lat na stałe gości na mapie wydarzeń edukacyjnych miasta Poznania. Nasza uczelnia, od ośmiu lat aktywnie uczestniczy w evencie, który jest doskonałą formą prezentacji tajników nauki i badań szerokiemu audytorium. W tegorocznej edycji na terenie UP odbyło się prawie 200 imprez – warsztatów, pokazów, wykładów, stoisk interaktywnych, quizów, degustacji, które ulokowane były w 16 budynkach na terenie kampusu. Najwięcej wydarzeń tradycyjnie miało miejsce w budynku Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28 oraz budynku Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31/33.  Dzięki aktywnemu zaangażowaniu naukowców, pracowników, doktorantów i studentów mogliśmy przybliżyć odwiedzającym specyfikę naszej uczelni, umożliwić bezpośrednio kontakt z kadrą, a także zaprowadzić młodych ludzi do sal wykładowych, laboratoriów i pracowni, w których być może będą w przyszłości odbywać zajęcia jako studenci.

Uczestnicy wydarzenia dopisali, a każdy z szerokiego audytorium znalazł coś interesującego dla siebie. Można było m.in. dowiedzieć się i zobaczyć jaki wpływ mają wybrane czynniki fizyczne (światło, dźwięk, pole elektromagnetyczne) na człowieka,  zapoznać się z historią i rodzajami łucznictwa, nauczyć się profesjonalnej prezentacji w języku obym, posmakować chronionych produktów żywnościowych, zapoznać się z fenomenem snu czy właściwościami i sposobami wykorzystania ciekłego azotu, dowiedzieć się jak wzmocnić swoją odporność, poprawić kondycję fizyczną, rozebrać karpia, przygotować tradycyjne i regionalne potrawy, a nawet przenieść się na chwilę na naukową wyprawę, piknik nad rzeką czy pozwiedzać afrykańskie kraje.

​IX Noc Naukowców 2015

W tym roku tematem przewodnim była Ekologia i wszystko co się z tym tematem wiąże: od żywności ekologicznej, po energię odnawialną i recykling. Prawie 300 naukowców z naszego Uniwersytetu przygotowało dla prawie 200 warsztatów, gier interaktywnych, wykładów, pokazów oraz wystaw i stoisk, na których eksperymenty będą odbywać się na żywo. Wszystko to, odbędzie się na terenie 12 obiektów zlokalizowanych na terenie Uczelni. Oprócz genialnych warsztatów takich jak „Ile jest chemii w tym, co jemy? – sprawdź to sam!!!”, „Poznajemy tajniki badacza sensorycznego”, „Egzotyczni najeźdźcy – gatunki inwazyjne” czy „Wielka siła małych stworzeń w sprzątaniu świata”, które cieszą się co roku niesłabnącą popularnością wśród najmłodszych uczestników, pracownicy Katedry Fizyki zademonstrowali na pokazie „Fizyka w zaprzęgu ekologii”, eksperymenty fizyczne, związane z właściwościami środowiska, ochroną przyrody oraz odnawialnymi źródłami energii. Wspólnie z naszymi naukowcami podczas prelekcji „(Nie) Tylko Redbull dodaje skrzydeł! – czyli kilka refleksji na temat napojów energetyzujących” można było dowiedzieć się czy napoje energetyczne naprawdę zwiększają Waszą wytrzymałość i zdolność koncentracji. Nasi młodzi naukowcy z Koła Naukowego OPERON oraz z Sekcji medycznej mAb przygotowali 9 stoisk interaktywnych, na których przeprowadzili badania DNA, wprowadzili w magiczny świat azotu oraz przedstawili szlak przetwarzania odpadów, pokazali świat mikroorganizmów, zbudowali razem z Wami babki oraz w sposób wybuchowy zaprezentowali, co może zdziałać ciekły azot w połączeniu z wodą.
Kalimba, claves, agogo, guro – co kryje się pod tymi pojęciami? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy z Wydziału Technologii Drewna, którzy wprowadzili uczestników w „dźwięczny” świat instrumentów drewnianych i razem z nimi stworzyli orkiestrę z prawdziwego zdarzenia na warsztatach „Woodkiestra”. Nie zabrakło również atrakcji dla młodych projektantów, którzy mogli zaprezentować swoje możliwości. Moda na ekologię trwa, a co to tak naprawdę znaczy, że żywność jest ekologiczna? Czy w ogóle istnieje, czy to tylko chwyt marketingowy? Nasi naukowcy rozwiali wątpliwości podczas warsztatów i wykładów takich jak: „Żywność bio (zdrowa, ekologiczna) – leczenie dietą”, „Eko- hit czy Eko- shit?”, „Eko- mleko, Eko- jajka- szansa na zdrowsze jutro, czy tylko bajka?”, Eko- sok- zrób to sam”. Po rewelacjach na temat ekologicznej żywności można było także spróbować tradycyjnych potraw z polskiego stołu – „ Na polskim stole – ekologicznie i tradycyjnie” oraz skosztować różnych rodzajów kawy przygotowanych przez wielokrotnych mistrzów baristów w Polsce – „Czym smakuje kawa? Czy na kawie można malować – Kawa- Cup Tasting”. W tym roku ponownie Wydział Melioracji i Inżynierii Środowiska zaprosił na Noc pełną wrażeń przy ul. Piątkowskiej 94, gdzie wspólnie z pracownikami i studentami Kół Naukowych można było przeżyć niezwykły rejs tajemniczą rzeką – „Z nurtem rzeki”, okiełznać energię słoneczną – „Ogniwa Fotowoltaiczne od podszewki”, dowiedzieć się kto jako pierwszy pomierzył Ziemię i jak to zrobił – „Geodezja w badaniach środowiska” oraz zbudować własne osiedle w zgodzie ze środowiskiem przyrodniczym – „Eko- planowanie, czyli zabawa planistyczna dla każdego”. Amatorów odnawialnych źródeł energii zaporoszono na zajęcia z pracownikami Instytutu Inżynierii Biosystemów, którzy przygotowali również prezentację przyjaznej środowisku metody uzyskiwania energii z odpadów. Dla wszystkich małych naukowców, którzy chcieliby zobaczyć na własne oczy jak wygląda prawdziwe laboratorium zaprosiliśmy do udziału w „Wycieczce śladami naukowców”. Można było dotknąć, zajrzeć do środka i zgłębić magiczny świat naukowców. Zdrowa żywność to nie wszystko. Ważnym elementem jest ruch, dlatego zaprosiliśmy wszystkich aktywnych, lubiących nordic walking na spacer wokół jeziora Rusałka i na Sołaczu razem z naszą doświadczoną specjalistką Panią mgr Marysią Grześko z Centrum Kultury Fizycznej, która przygotowała zajęcia „Nordic Walking z akcentem australijskim”.

Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa
i Bioinżynierii
Wydział Leśny i Technologii
Drewna
Wydział Medycyny
Weterynaryjnej
i Nauk
o Zwierzętach
Wydział Nauk
o Żywności
i Żywieniu
Wydział Inżynierii
Środowiska
i Inżynierii Mechanicznej
Wydział
Ekonomiczny