W jakiej kondycji jest rynek żywnościowy i jakie wyzwania przed nim stoją? Jak radzić sobie z paradoksem, że ok. 800 mln mieszkańców naszej planety jest niedożywionych i w tym samym czasie zmagamy się z problemem marnotrawienia żywność na ogromną skalę. Tylko w Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie, a w Europie - 57 mln ton, co w przeliczeniu na osobę daje 130 kg rocznie! Czy redystrybucja jest rozwiązaniem tego problemu? Jak sprostać przyspieszającym zmianom klimatycznym i stale rosnącą liczbą ludności w produkcji żywności? Czy innowacje zrewolucjonizują efektywność współczesnego przemysłu rolno-spożywczego? I czy drukarki 3D do żywności to jest tylko fantastyka naukowa przedstawia dr Michał Gazdecki z Katedry Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zapraszam do obejrzenia kolejnego odcinka #EKOmentarzUPP - Wyzwania i trendy na rynku żywnościowym https://youtu.be/K7DuZycYY0E
Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa UPP