Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Sok jabłkowy z R-SGD Przybroda ponownie wyróżniony | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Sok jabłkowy z R-SGD Przybroda ponownie wyróżniony

Rolniczo – Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne (R-SGD) Przybroda Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu po raz IV otrzymało wyróżnienie konsumenckiego konkursu jakości produktów i usług - Certyfikat „Najlepsze w Polsce” za Naturalnie mętny 100% sok jabłkowy.

 

 

Konkurs zorganizowany został 28 maja 2021 roku przez Towarzystwo im. Hipolita Cegielskiego, Radio Poznań, Nasz Głos Poznański, TVP S.A. Oddział w Poznaniu, EuroPartner . „To kolejne  potwierdzenie trwałej wyjątkowości i wysokiej jakości produktu tłoczonego w R-SGD Przybroda z certyfikowanych owoców, wytwarzanych zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji” - chwali się Filip Mazur, Dyrektor R-SGD Przybroda UPP.

 

Sok produkowany jest w R-SGD Przybroda od 2011 roku, jako asortyment uzupełniający stałą sprzedaż własnych owoców. Tłoczony jest z jabłek, które nie spełniają norm jakości (zbyt duże lub za małe, niedostatecznie wybarwione). Jednak jabłka przeznaczone na sok nie mogą być uszkodzone. Wyróżniony produkt jest sokiem tłoczonym, naturalnie mętnym - NFC (not from concentrate) bez dodatku wody, cukru i koncentratów. „Sok jest wyjątkowy, ponieważ niezależnie od pory tłoczenia (wiosna-lato, jesień-zima) wytwarzany jest z wielu różnych odmian jabłek. Każda partia charakteryzuje się pełnym bukietem smaków. Sok nie jest ani za słodki, ani za kwaśny. A o zdrowotnych właściwościach mętnego soku jabłkowego chyba nie muszę nikogo przekonywać. Ponadto  pamiętajmy, że 1 szklanka soku zastępuje 1 porcję owoców dziennie” – wymienia walory Dyrektor R-SGD Przybroda UPP.

 

Sok wytwarzany jest jako „bag in box” o pojemności 3 litrów. Roczna produkcja uzależniona jest od urodzaju oraz jakości jabłek w danym roku i waha się między 5.000 – 10.000 szt./rok.

 

Każdego kto nie miał jeszcze okazji spróbować soku jabłkowego z R-SGD Przybroda chcielibyśmy zachęcić do jego degustacji. Sok dostępny jest między innymi w sklepie „Czerwone Jabłuszko” zlokalizowanym na parterze Collegium Maximum UPP.

 

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP

 

WYDZIAŁY