Materiały prasowe

Koty i bogactwo - koronawirus i toksoplazmoza

W skali globalnej zachorowalność na COVID-19 zależy nie tylko od struktury demograficznej i zdrowotnej społeczeństwa, ale od czynników towarzyszących - warunków klimatycznych, dostępności witaminy D i poziomu zanieczyszczenia powietrza. W otaczającym nas środowisku bytuje wiele patogenów, wpływają one nie tylko na nasz układ odpornościowy, ale także na siebie nawzajem. Na przykład zarażenie jednym z patogenów w dzieciństwie może skutkować lepszą stymulacją i szybszą odpowiedzią immunologiczną w wieku dojrzałym. Czasami nazywamy to hipotezą brudnego podwórka.

PRODUKTY LOKALNE CZYLI GDZIE PO BUŁCZANKĘ I LEBERKĘ? ODPOWIADAJĄ NAUKOWCY Z UNWIERSYTETU PRZYRODNICZEGO W POZNANIU

Obecnie turyści szukają unikalnych produktów turystycznych. Coraz więcej ludzi podróżuje z powodu motywów kulinarnych, a lokalne produkty, potrawy i lokalni przetwórcy mogą się stać atrakcją w tych miejscach. O tym właśnie traktuje artykuł badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznania, który ukazał się na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego Sustainability.

 

ZDROWO I SMACZNIE CZYLI JAK OSŁODZIĆ GORZKĄ CZEKOLADĘ?

Jest wiele powodów, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Ciemna, gorzka czekolada, z dużą̨ zawartością̨ kakao (od 50 do 80%) zawiera wiele wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo oraz wyjątkowo dużo przeciwutleniaczy, których korzystne działanie zostało w literaturze szeroko opisane. Jednak wielu z nas niechętnie spożywa produkty o gorzkim smaku, pomimo ich niewątpliwych wartości odżywczych. 

 

PTAKI W CZASIE WAKACJI

Letnia kanikuła czasem skłania ludzi do pytań – a co w tym czasie robią ptaki? Upalne lato powoduje, że widujemy je coraz rzadziej, stają się skryte, płochliwe, milczące. Pytamy o to badacza ptasich zachowań, prof. Piotra Tryjanowskiego z Instytutu Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

 

Strony

Subskrybuj RSS - Materiały prasowe