I edycja warsztatów pt. „Projektowanie żywności mające na celu ograniczenie jej marnowania”

Wersja do wydrukuWersja do wydruku

W dniach 3 lipca – 20  września 2019 roku w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyła się I edycja warsztatów pt. „Projektowanie żywności mające na celu ograniczenie jej marnowania”. Warsztaty są efektem współpracy Uczelni z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu (UMWW), prowadzonej od kilku lat w ramach projektu Unii Europejskiej pt. „Supporting Eco-Innovation To Reduce Food Waste And Promote A Better Resource Efficiency Economy - ECOWASTE4FOOD”. Głównym celem współpracy jest przygotowanie i przeprowadzenie działań edukacyjnych dla młodzieży oraz zajęć dla studentów w zakresie przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

 

Warsztaty podzielono na 2 etapy. W pierwszym uczestniczyli studenci różnych kierunków naszej Uczelni, których zadaniem było zaprojektowanie oferty żywnościowych produktów testowych z wykorzystaniem produktów ubocznych przemysłu spożywczego wskazanych przez Przedsiębiorców z regionu Wielkopolski. W efekcie powyższych działań studenci opracowali kilkanaście receptur produktów, które będą prezentowane podczas październikowego Wielkopolskiego Tygodnia Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności.

 

W drugim etapie warsztatów młodzież z siedmiu wielkopolskich szkół o profilu gastronomicznym zapoznała się ze skalą marnotrawienia żywności, skutkami społecznymi, ekonomicznymi i środowiskowymi tego zjawiska, a także sposobami jego ograniczania. Uczniowie dowiedzieli się jak można wykorzystać analizę sensoryczną w praktycznej ocenie jakości żywności, a także w porozumieniu z poznańską restauracją CONCORDIA TASTE przygotowali kilka potraw zgodnie z zasadą „NIE MARNUJĘ ŻYWNOŚCI”.

 

prof. dr hab. Anna Gramza-Michałowska