Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Inauguracja 2018 roku w PUTW | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Inauguracja 2018 roku w PUTW

Sześćdziesięciu Słuchaczy Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęło 2018 rok wykładem pt.: „Wpływ sposobu odżywiania na długowieczność”. 

Seniorzy dowiedzieli się m. in. o efektach zdrowotnych zalecanych produktów żywnościowych, w jakiej postaci najlepiej zimą jeść owoce i warzywa, jaki tłuszcz do smarowania i smażenia jest najkorzystniejszy dla zdrowia człowieka.

Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik wyjaśniła również dlaczego pestki moreli mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dlaczego warto jeść owoce i warzywa o różnych kolorach. Słuchacze poznali zwyczaje żywieniowe ludności obszaru basenu Morza Śródziemnego, a następnie porównali spożycie produktów wzorcowej diety śródziemnomorskiej przez Greków i Polaków.

Na zakończenie prowadząca zaciekawiła Słuchaczy informacjami dotyczącymi stylu życia
i sposobu odżywiania ludności długowiecznych Hunzów w Himalajach. Podkreśliła również, że prawidłowe odżywianie powinno być wsparte aktywnością fizyczną oraz pozytywnym stosunkiem do życia.

Jest nam bardzo miło, że tak licznie uczestniczą Państwo w zajęciach Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku!

 

Zapraszamy na kolejne wykłady:

24 stycznia 2018r. (środa) o godz. 17:00 · sala A · ul. Wojska Polskiego 28

„GATUNKI CHLEBA W POLSCE. CHLEB PLACKOWY ORAZ INNE RODZAJE PIECZYWA POZAEUROPEJSKIEGO” Dr hab. Michael Abdalla 

7 lutego 2018 r. (środa) o godz. 17:00 · sala A · ul. Wojska Polskiego 28
„CHWASTY, CZY ZAWSZE SĄ ZBĘDNE?” Dr inż. Anita Schroeter-Zakrzewska 

 

Dodatkowych informacji udziela Agnieszka Kurasz

Centrum Kształcenia Ustawicznego

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,

Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, pok. 113

tel.: (061) 848 70 26,   e-mail: cku@up.poznan.pl

 

Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny!

 

Agnieszka Kurasz CKU

 

WYDZIAŁY