Sześćdziesięciu Słuchaczy Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku rozpoczęło 2018 rok wykładem pt.: „Wpływ sposobu odżywiania na długowieczność”.
Seniorzy dowiedzieli się m. in. o efektach zdrowotnych zalecanych produktów żywnościowych, w jakiej postaci najlepiej zimą jeść owoce i warzywa, jaki tłuszcz do smarowania i smażenia jest najkorzystniejszy dla zdrowia człowieka.
Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik wyjaśniła również dlaczego pestki moreli mają pozytywny wpływ na zdrowie oraz dlaczego warto jeść owoce i warzywa o różnych kolorach. Słuchacze poznali zwyczaje żywieniowe ludności obszaru basenu Morza Śródziemnego, a następnie porównali spożycie produktów wzorcowej diety śródziemnomorskiej przez Greków i Polaków.
Na zakończenie prowadząca zaciekawiła Słuchaczy informacjami dotyczącymi stylu życia
i sposobu odżywiania ludności długowiecznych Hunzów w Himalajach. Podkreśliła również, że prawidłowe odżywianie powinno być wsparte aktywnością fizyczną oraz pozytywnym stosunkiem do życia.
Jest nam bardzo miło, że tak licznie uczestniczą Państwo w zajęciach Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku!
Zapraszamy na kolejne wykłady:
24 stycznia 2018r. (środa) o godz. 17:00 · sala A · ul. Wojska Polskiego 28
„GATUNKI CHLEBA W POLSCE. CHLEB PLACKOWY ORAZ INNE RODZAJE PIECZYWA POZAEUROPEJSKIEGO” Dr hab. Michael Abdalla
7 lutego 2018 r. (środa) o godz. 17:00 · sala A · ul. Wojska Polskiego 28
„CHWASTY, CZY ZAWSZE SĄ ZBĘDNE?” Dr inż. Anita Schroeter-Zakrzewska
Dodatkowych informacji udziela Agnieszka Kurasz
Centrum Kształcenia Ustawicznego
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, pok. 113
tel.: (061) 848 70 26, e-mail: cku@up.poznan.pl
Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny!
Agnieszka Kurasz CKU