W dniach 17-19.11.2023 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu zorganizowano spotkanie grupy roboczej inaugurujące projekt “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”. Projekt jest współfinansowany przez rządy Czech, Węgier, Polski i Słowacji w ramach Grantów Wyszehradzkich z Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego. Misją funduszu jest promowanie pomysłów na zrównoważoną współpracę regionalną w Europie Środkowej.
Celem spotkania było omówienie spraw bieżących, związanych z rozpoczęciem badań dotyczących rozpoznania i porównania cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w krajach Grupy Wyszehradzkiej.
Konsorcjum projektowe obejmuje:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Polska),
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu(Polska),
College of Polytechnics Jihlava (Czechy),
Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy),
University of Economics in Bratislava (Słowacja)
Research Institute of Organic Agriculture (Węgry).
Z ramienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w roli organizatora w spotkaniu udział wzięli dr Joanna Smoluk-Sikorska, dr Magdalena Śmiglak-Krajewska oraz dr Mariusz Malinowski z Wydziału Ekonomicznego.
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP